Dabai labu darīt

Janvāra pēdējā diena atnāca ar jauku notikumu tiem viesturiešiem, kuri aktīvi iesaistījās ZAAO makulatūras akcijā “Dabai labu darīt”. Trīsdesmit skolēni, kuri savāca un nodeva vairāk kā 150 kg makulatūras, balvā saņēma iespēju doties ekskursijā uz Rīgu. Un…. tieši šajā rītā ZAAO mašīna atkal ieradās mūsu skolas pagalmā pēc kārtējās makulatūras kravas.
Vispirms devāmies uz lidostu “Rīga”, mūs laipni sagaidīja gids, iepazīstināja ar drošības noteikumiem, tad ar lidostas vēstures faktiem un nākotnes attīstības plāniem. Uzzinājām par jaunā termināļa būvniecības ieceri un redzējām, kā top “Rail Baltica” stacijas būvniecība. Bija interesanti iepazīt lidostas telpas un plašo āra teritoriju. Jāpiebilst, ka vietas, ko apmeklējām, parasti neredz pasažieri, kas dodas savos lidojumos. Pirms tam bija nepieciešams iziet drošības kontroles pārbaudi, kas vairākiem ekskursijas dalībniekiem sagādāja pat nelielu uztraukumu, jo tāds piedzīvojums bija pirmo reizi. Tur viss ir ļoti nopietni – tika pārbaudītas somas, dokumenti.
Ieejot lidostas drošības zonā, varējām vērot kā lidmašīnas uzņem pasažierus, kā darbinieki rūpējas par bagāžu, kopīgi pasapņojām par došanos uz siltajām zemēm. Savukārt, lidostas teritoriju iepazinām braucienā ar autobusu, gids stāstīja, kā lidmašīnas tiek sagatavotas lidojumiem, cik daudz un dažādu darbinieku ir iesaistīti lidojumu pakalpojumu nodrošināšanā, uzzinājām, kā ceļo bagāža, kas ir kravu lidojumi u.c. Gids sniedza atbildes uz daudziem mūsu jautājumiem. Ekskursijas noslēgumā lidostas darbinieki paslavēja mūs kā priekšzīmīgu grupu, kas bija disciplinēti, pieklājīgi un patiesi ieinteresēti. Bija prieks saņemt lidostas suvenīru piemiņai par šo apmeklējumu.
Otrs objekts, ko apmeklējām šajā dienā, arī tika ļoti gaidīts. Viesojāmies “Ādažu Čipsi” ražotnē, kur izzinošā veidā ieskatījāmies kartupeļu pārvērtību ciklā – kā tas no lauka nonāk veikalu plauktos. Priecēja, ka mūsu skolēni labi zina sabalansēta uztura principus un bija aktīvi klausītāji, uzdeva jautājumus, zināja pareizās atbildes uz ekskursijas vadītājas konkursa jautājumiem. Patika iespēja ar virtuālajām brillēm gūt priekšstatu par sāļo uzkodu ražošanas procesu. Uzturklases darbnīcā radījām čipsus ar savu īpašo garšu un paši piedalījāmies gardo uzkodu degustēšanā. No piedāvātā mums vislabāk garšoja kraukšķi “Picas bumbas” un “Sirsniņas”. Ekskursijas noslēgumā “Ādažu čipsi” visus iepriecināja ar dāvaniņu. Diena bija gara un notikumiem, emocijām bagāta, mājupceļš šķita īss, daudzi labprāt dalījās ar gūtajām emocijām un atziņām.
Sirsnīgi pateicamies SIA “ZAAO” par atbalstu transporta pakalpojuma finansēšanā un Valmieras Viestura vidusskolas skolēniem, viņu vecākiem, skolotājiem par kopīgi paveikto Latvijas dabas resursu taupīšanā! Esam lepni būt “Viesturskola – ekoskola”.

Lolita Vanaga
Direktora vietniece izglītības jomā